X

Leacurile bunicii: Remediile recomandate de un cunoscut doctor farmacist pentru combaterea guturaiului

Poate ai mai auzit zicala „alimentele să-ți fie medicament”. Leacurile bunicii pentru guturai sunt, în prezent, confirmate de știință. Acad. dr. farmacist Ovidiu Bojor îți spune ce să mănânci dacă ai răcit pentru a te însănătoși cât mai repede.

„În guturai sau chiar în gripă, un meniu corect ar trebui să conţină unele plante, cum sunt țelina, usturoiul, ceapa, vinetele, rădăcina de iarbă mare, frunzele de podbal, sparanghelul etc. De asemenea, recomand să adăugați în preparatele culinare, după fierberea alimentelor, frunze de mentă, busuioc, frunze de dud etc.”, spune specialistul, potrivit libertateapentrufemei.ro.

Măceșele, coacăzele, cătina și citricele sunt foarte bogate în vitamina C. Ca urmare, îți ajută corpul să lupte cu boala, întărindu-ți imunitatea naturală. Le poți consuma ca atare sau face ceai din măceșe sau coacăze, în care poți adăuga și o felie de lămâie.

Aceste leacuri tradiționale românești. Sunt folosite și acum și și-au dovedit eficiența

CITEȘTE ȘI: Masca pe care ai purtat-o miroase urât? Ce poate spune acest lucru despre tine și sănătatea ta

Leacurile bunicii pentru guturai: Șodou pentru răgușeală

Răgușeala poate fi primul simptom unor probleme mai grave ale sistemului respirator. Așa că ar fi bine să te tratezi din pripă. Bineînțeles, trebuie să te ferești de frig și chiar un repaos vocal este potrivit. În plus, leacul bunicii, celebrul șodou nu ar trebui să-ți lipsească. Încălzește o cană de lapte și amestecă lichidul cu un gălbenuș de ou crud și două lingurițe de miere. Nu tuturor li se pare delicios, dar e foarte eficient. Untul adăugat în ceai face și el minuni când ai răcit.

Supa de pui, emolientă

Printre leacurile bunicii pentru guturai se numără și celebra supă de pui. Aceasta poate ameliora multe simptome ale guturaiului. Pentru a avea un efect garantat ea trebuie să conțină pui, ceapă, cartofi, păstârnac, gulii, morcovi, țelină și pătrunjel (acesta din urmă nu se fierbe). Legumele aromate desfundă nasul, iar grăsimea din pui este un adevărat emolient al căilor respiratorii. Dacă vei rade rădăcinoasele și le vei adăuga după ce a fiert puiul, acestea vor fierbe mai puțin timp și își vor păstra mai multe substanțe nutritive și vitamine.

Folosește și aceste Trei trucuri ca să nu mai răcești

Leacurile bunicii pentru guturai: Podbalul

Podbalul ”este de mare ajutor în boli ale plămânilor (bronşită, astm bronşic, pneumonii, răgușeală), otite”, spune farmacistul care îți recomandă să faci o infuzie dintr-o lingură de plantă la 200 ml de apă. În caz de tuse productivă, se ia la două-trei ore câte o lingură de ceai. Se poate face un amestec din podbal cu frunze de pătlagină şi rădăcină de lemn-dulce, din care se prepară o infuzie. Foarte eficiente sunt şi inhalaţiile cu fiertură din frunze şi flori de podbal (una-două linguri la o cană cu apă).

Sirop de ridiche pentru guturai

Unul dintre cele mai renumite leacuri populare pentru răceli este siropul de ridiche neagră. Poți să-l prepari în casă după cum urmează. Se taie o ridiche neagră în două părți inegale, cea de sus fiind ca un căpăcel. Partea de jos se scobește și se găurește la bază cu o andrea, astfel încât să se scurgă siropul prin acel orificiu. Se așază ridichea deasupra unui pahar și se pun în scobitură două-trei lingurițe de miere sau zahăr brun. Se consumă sucul care se scurge. Se poate lua până la o lingură de sirop pe oră. Este foarte eficient împotriva tusei.

Leacurile bunicii pentru guturai: Antiinflamatoare naturale

Semințe de gutuie

Dr. farmacist Ovidiu Bojor”Semințele de gutuie, puternic emoliente, sunt indicate ca remediu în caz de tuse, răgușeală, laringită și bronșită. Pentru bolile aparatului respirator, se prepară o infuzie din semințe: o linguriță la o cană cu apă. Se beau două căni pe zi.

CITEȘTE ȘI: Durerile de gât: Care sunt posibilele cauze și cum pot fi tratate

Nalba mare

Și nalba mare este de folos în inflamațiile căilor respiratorii. Se prepară o infuzie din flori și frunze (o lingură de plantă la o cană cu apă). Se beau două căni pe zi îndulcite cu miere.

O lingură de rădăcini curățate de nalbă tăiate mărunt se lasă la macerat într-o cană cu apă timp de două ore. Se adaugă un vârf de cuțit de bicarbonat de sodiu. Se strecoară și se bea încet în timpul unei zile. Pentru a trata răgușeala, poți mesteca bucăți din rădăcină de nalbă mare. Se procedează ca la guma de mestecat și partea lemnoasă nu se înghite, se aruncă după folosire. Pentru gargară se prepară o infuzie din două linguri de flori, frunze sau rădăcini la o jumătate de litru de apă. Nu prezintă contraindicații, nici măcar în sarcină sau alăptare. Totuși, absorbția altor medicamente luate simultan poate fi întârziată,” scrie dr. farmacist Ovidiu Bojor.

Bugetul.ro

Blacknews.ro

StiripeSurse.ro